گاهی ممکن است درزمان گردش و اقامت در طبیعت در اثر کمبود موادا غذایی مجبور به استفاده از گیاهان اطرافتان تغذیه کنید . معمولا به ندرت مناقطی هستند که حداقل چند گیاه قابل خوردن نداشته باشند. بیشتر گیاهان حاوی ویتامین، مواد معدنی، پروتئین و کربوهیدرات هستند که می توانند برای مدتی شما را از گرسنگی نجات دهند. البته بسیار مراقب باشید که گیاهی که مصرف کنید سمی یا غیرقابل خوردن نباشد و قبل از خوردن حتما آنها را امتحان کنید.
در ادامه برایتان از گیاهان خوراکی، سمی و راه شناخت آن ها خواهیم گفت اما به این نکته هم توجه داشته باشید که تمامی قسمت های گیاهان قابل خوردن نیست و هر گیاهی فقط یک قسمت از آن قابل خوردن می باشد.
گروه اول گیاهانی هستند که تنها جوانه های نو و ترد آنها در فصل های بهار و تابستان قابل مصرف هست. که می توان بعضی را بصورت خام وبعضی دیگر را برای قابل هضم شدن یا طعم بهتر باید در کمی آب جوشاند تا پخته شوند. برای پخت آنها ابتدا کرک گیاه را مالش دست پاک کرده و سپس با آب بجوشانید تا آماده شود. در ادامه چند نمونه از گیاهان را نام می بریم.
- گل پامچال (Primrose) : تمامی قسمت های آن قابل خوردن است.
- شیردندان (Dandelion): برگهای جوان آن را می توانید به صورت خام مصرف کنید. برگهای پیر گیاه طعم خوبی ندارند باید آنها را جوشانده و آب آن را یکبار عوض کنید تا طعمشان بهتر شود.
- کاسنی (Chicory): می توان مانند گیاه شیردندان مصرف نمود.
- خردل سفید (White Mustard): تمام قسمت های گیاه قابل استفاده می باشد اما فقط قسمت های جوان را بپزید.
- ترشک وحشی (Wild sorre): این گیاه را بصورت خام می توانید مصرف کنید.
|  |  | |
| خردل سفید | ترشک | |
گروه دوم گیاهانی هستند که ساقه هایشان قابل مصرف هستند. برای مصرف این گیاهان کافیست تا کرک های روی ساقه را پاک کنید آنها را تکه تکه کرده و بجوشانید. در ادامه چند نمونه از گیاهان را نام می بریم.
-
بارهنگ دم موشی (Greater Plantain)
- بارهنگ سر نیزه ای (Ribwort)
- بارهنگ شاخ گوزنی (Buck horn plantain)
- گزنه سفید (Dead nettles)
- گزنه دو پایه (Stinging nettles)
- نی ها (Reeds)  |  |  |
بارهنگ دم موشی | بارهنگ سر نیزه ای | بارهنگ شاخ گوزنی |
 |  |  |
گزنه سفید | گزنه دو پایه | نی |
گروه سوم ریشه برخی از گیاهان می باشد. البته باید از بین ریشه های خوراکی باشد و هر ریشه ای قابل خوردن نیست . آنها را باید بجوشانید تا نرم شوند و سپس بر بروی آتش برشته کنید. مانند :
- سیب زمین ترش (Jerusalem artichoke): یادتان باشد پوست آن را قبل از پختن نکنید چون مزه بدی می گیرد.
- جعفری فرنگی غده دار وحشی (Wild parsnips): ریشه این گیاه را می توان بصورت خام مصرف نمود.
- شنگ (Salsify or oyster plant): ریشه و برگهای جوان آن را می توان پس از پختن استفاده نمود. البته برگهای آن را می توان بصورت خام نیز مصرف کنید
 |  |  |
سیب زمینی ترش | جعفری فرنگی وحشی | شنگ |
گروه چهارم گلها و گیاهانی هستند که گلبرگهای آنها قابل استفاده می باشد. مانند
گل رز، رازک، پامچال، بابونه گروه پنجم میوهای وحشی که قابل خوردن هستند. مانند:
توت وحشی (Wild Mulberry)، آلوچه جنگلی (Black thom or sloe) ، گیلاس وحشی (wildcherry)، سیبچه (Carbapple)، زالزاک (Hawthorn)، توت فرنگی وحشی (Wildstrawberry) ، تمشک (Brambles)، زرشک (Wildrose)، انگور وحشی (Wild Grapes) |  |  |
توت وحشی | آلوچه وحشی | گیلاس وحشی |
 |  |  |
سیبچه وحشی | زالزاک | توت فرنگی وحشی |
 |  |  |
تمشک | زرشک | انگور وحشی |
گروه ششم میوه های مغزدار وحشی که می توانید از مغز آنها استفاده کنید. مانند:
بلوط (Oak) که می توانید پوسته میوه را جدا کرده و مغز آن را چند بار بجوشانید تا طعم تلخ آن از بین برود و سپس استفاده نمایید، پسته (Pistachio)، گردو (Walnut)در ادامه برخی از گیاهانی که سمی هستند و مصرف آنها باعث آسیب های جدی مانند سرگیجه، توهم، حالت تهوع و حتی مرگ می شود.
- تاتوره (Thornappel or Ymsonweed)
- گل انگشت دانه (Foxglove)
- قونیطون (Monskhood)
- شوکران (Hemlock)
- شابیزک (Deadly Nightshade)  |  |  |
تاتوره | گل انگشت دانه | قونیطون |
|  |  | |
| شوکران | شابیزک | |
- نحوه امتحان کردن سمی یا غیرسمی بودن گیاهان
هر وقت خواستید گیاهی را در طبیعت مصرف کنید ابتدا با روش زیر از غیرسمی بودن آن مطمئن شوید و سپس مصرف نمایید.
1- همیشه یادتان باشد ترجیحا از گیاهان کنار جاده یا از مناطقی که آب آلوده دارند استفاده نکنید. مطمئن شوید که گیاه لزج، کرم خورده و شیره آن شیری رنگ نباشد. بهتر است از انتخاب گیاهان پژمرده و یا برگهای پیر خودداری کنید.
2- تکه کوچکی از گیاه را له کرده و بو کنید اگر بوی بادام تلخ یا بوی هلو می داد از مصرف آن خودداری کنید.
3- همچنین می توانید مقداری از گیاه را بر روی پوست مانند زیر بازو مالش دهید اگر احساس ناراحتی، کهیر یا آماس داشتید استفاده نکنید.
4- همچنین می توانید مقداری از گیاه را بر روی لب ها، در گوشه دهان قرار دهید یا بجویید اما قورت ندهید، اگر احساس سوزش،کهیر یا گرم شدن نداشتید می توانید از گیاه استفاده کنید.