ماهیگیری به شکار ماهی از آب با قلاب، تور یا هر ابزار دیگری میگویند. از آنجائیکه برای شروع و انجام صحیح و اصولی هر کاری نیاز است که از قبل لوازم مربوط به آن را تهیه نماییم. ماهیگیری هم به این صورت است و باید از قبل لوازم مربوط به آن را تهیه و نکات و فنون آن را یاد بگیریم. ما در این مقاله تجهیزات و لوازم مورد نیاز ماهیگیری را به شما معرفی می کنیم پس با ما همراه باشید.
توصیه مهم ما به افراد مبتدی این است که ترجیحا در ابتدا چوب و چرخ هایی تهیه کنند که عمومی هستند و می توانند برای چند نوع سیستم ماهیگیری از آنها استفاده کنند و بعد از کسب تجربه و مهارت برای هر نوع روش ماهیگیری چوب و چرخ مخصوص آن را تهیه کنند.
با یک عدد چوب ماهیگیری به طول 3.60 متر و چرخ ماهیگیری 5000 هم می توانید ماهیگیری به روش انتظاری برای صید ماهی کپور و قزل آلا استفاده کنید و هم می توانید با آنها در اسکله و دریا، رودخانه و دریاچه و .... ماهیگیری کنید. با یک چوب ماهیگیری 2.10 متر و یک چرخ ماهیگیری 3000 هم می توانید ازروی قایق اردک ماهی و هم به روش اسپینینگ ماهی قزل آلا صید کنید.
اصطلاحا برای چوب و چرخ ماهیگیری از قلاب ماهیگیری یا لنسر هم استفاده می شود اما باید بدانید که این یک وسیله آماده نیست بلکه از بخش های متفاوتی تشکیل گردیده است که عبارتند از :
1- چوب ماهیگیری
2 - چرخ ماهیگیری
3 - نخ ماهیگیری
4 – قلاب ماهیگیری
5- طعمه ماهیگیری
6 – شناور ماهیگیری
7- تور ماهیگیری
8 – سایر لوازم جانبی مانند پایه چوب ماهیگیری ، کیف یا جلد ماهیگیری، لباس مخصوص ماهیگیری ، چاک و انواع سبدهای زنده گیر ماهی و .....
چوب ماهیگیری (Fishing Rod)
چوب ماهیگیری یکی از اصلی ترین لوازم ماهیگیری است که دارای انواع و متراژهای متفاوتی است و انتخاب نوع آن بستگی به نوع ماهی و شرایط ماهیگیری می باشد
چوب ماهیگیری تلسکوپی : این چوبها مانند تلسکوپ باز و بسته می شوند و هر تکه درون تکه دیگر قرار می گیرد از مزایی این چوب ها سبکی آنها بوده و بیشتر در روش اسپینیننگ از آنها استفاده می شود ضمن اینکه به راحتی هم قابل حمل هستند.
چوب ماهیگیری یک یا چند تکه : این چوبها نسبت به نوع و مورد استفاده از یک تا چند تکه ساخته می شوند و آنها را باید به یکدیگر وصل نمود و معمولا تو پر هستند.
چوب ماهیگیری پشه : این نوع چوب مخصوص ماهیگیری با پشه ( نوعی طعمه مصنوعی ) است و به سیستم فلای فیشینگ معروف می باشد.
چوب ماهیگیری کاسی : این نوع چوب از نوع چوب های سبک می باشد و در متراژهای متفاوت و مدلهای تلسکوپی یا چند تکه ساخته می شود، فاقد حلقه و جای چرخ ماهیگیری هست و معمولا برای صید ماهی های کوچک از آنها استفاده می شود.
چوب ماهیگیری ساحلی : از این نوع چوب برای ماهیگیری در ساحل استفاده می شود دارای طولی بلند از 4 تا 6 متر هستند که برای پرتابهای بلند در ساحل دریاها ساخته شده و معمولات جنس آنها از الیاف کربن می باشد . چوب های ساحلی معمولات دارای حلقه های زیادی برای پخش فشارهای سنگین در طول چوب است و انعطاف پذیری آن در مقابل فشار کم است
چوب ماهیگیری اسپینینگ : این چوب ها در واقع همان چوبی هست که ماهیگیران در ایران از انواع تلسکوپی و چند تکه آن به همراه چرخ های اسپینینگ یا اسپول ثابت برای ماهیگیری استفاده می کنند این نوع چوب در انواع مختلف در دسترس می باشد اما بهترین نوع آن سه تکه توپر از جنس فایبر کربن هست.
چوب هایگیری اسپین کستینگ و بیت کستینگ : از چوبهایی است که برای استفاده از چرخ های اسپین کاست طراحی شده است.که در طولهای مختلف و انواع گوناگون موجود هستند. ویژگی بارز این چوب دارا بودن یک زائده زیرین برای استقرار انگشت اشاره در زیر چوب است.
چوب ماهیگیری سنگین دریایی : از این چوبها برای صید ماهی های بسیار بزرگ در دریا و روش ترولینگ استفاده می شود. این چوبها دارای طول کوتاه و ضخامت و مقاوت بسیار زیادی هستند و معمولا به جای حلقه از ریلهای مجهز به بلبرینگ استفاده می شود
چرخ ماهیگیری (Fishing Reel)
چرخ ماهیگیری یکی از وسایل مهم دیگر در ماهیگیری می باشد. بعد از انتخاب چوب ماهیگیری باید برای چوب خود یک چرخ مناسب تهیه نمایید. چرخ ماهیگیری از قسمت های مختلفی از جمله ( بدنه ، کلاج، بلبرینگ، کمان، ضامن یا نگهدارنده، دسته، اسپول یا همان قرقره) تشکیل شده است.
چرخ های ماهیگیری هم مانند چوب های ماهیگیری دارای انواع متفاوتی می باشد که عبارتند از:
چرخ های اسپینینگ : این نوع از چرخ ها دارای دو نوع هستند چرخ هایی که کلاج روی آنها قرار میگیرند و چرخ هایی که در زیر موتور قرار میگیرند و معمولا از سایز 1000 تا سایز 3000 تولید می شوند. این چرخ ها برای استفاده از اسپینر و طعمه های مصنوعی مناسبند و می توان برای صید ماهی های اردک ماهی ، قزل آلا، ماهی سوف و ماهی های مهاجم استفاده کرد. هرچه قطر قرقره زیادتر باشد برای پرتابهای بلندتر مناسب است .
چرخ های دریایی: این نوع چرخ ها برای ماهیان جنگنده و مخصوص آب شور است و دارای وزن و حجمی بزرگتر از سایر چرخ ها دارند و یک نمونه از آنها چرخ ترولینگ هست که برای ماهیگیری بر روی قایق استفاده می شود.
چرخ های پشه ( فلای) : این نوع چرخ ها سیستم بسیار ساده ای دارند فاقد کلاج و اسپول هستند و همانطور که از اسمش مشخص است برای ماهیگیری با پشه می باشد. جنسشان معمولا آلمینیوم یا پلاستیک می باشد.
چرخ های مخصوص کپور یا بایت رانر : به این نوع چرخ ها ، چرخ های انتظاری نیز گفته می شود و به دلیل اینکه معمولا روی چوب روی پایه قرار دارد نسبت به چرخ های دیگر سنگین تر و حجیم تر هستند و گنجایش نخ بیشتری نیز دارند. از سایز 1000 تا 8000 موجود هستند و معمولا هم دو کلاج و دکمه ای به نام بایت رانر دارند.
نخ یا ریسمان ماهیگیری (Fishing Rig)
نخ انواع مختلفی دارد. نخهای مونو، نخهای بافته و نخهای فلای فیشینگ که مونو پر کاربردترین نوع نخ است . بزرگترین اشتباه در سید ماهی این است که در سیستم ماهیگیری از نخ نامناسب استفاده بشود. سایز بزرگ نخ خودش باعث میشود که ماهی بزرگ به سمت قلاب نیاد و با دیدن نخ فرار کند! این باور که مثلاً با یک نخ که میزان تحمل 2 کیلو وزن را دارد نمیشود مثلاً یک ماهی 3 کیلویی را گرفت غلظ است، چون وقتی ماهی به قلاب می افتد نیروی حاصل از وزنش بین چوب چرخ و نخ تقسیم میشود. پس در خرید نخ دقت کنید که هر چه نخ سایز کوچکتر و مقاومت بالاتری داشته باشد بهتر است. برای قزل الا نخ زیر 20 و برای کپورم نخ 40 مناسب است.
قدرت كشش كه روي هر نخ نوشته شده است در شرایط استاندارد بدون گره هست یعني شما با یک گره زدن بسته به نوع گره 50- 10 درصد قدرت نخ را از دست می دهید! گره هاي سه پیچ و چهار پیچ كه به قلاب زده میشوند ده تا پانزده درصد از قدرت نخ را كم میكنند و گره گور ممكن است تا 50 درصد از قدرت نخ را كم كند!
موقع خرید نخ مقداري از آن را باز كنید (حدود سي چهل سانتی متر) و توي دست با آن بازي كنید) سعي كنید آن رامچاله كنید) نخهایي كه حس می كنید نرم هستند كیفیت بالاتري دارند و نخهایي كه خشك هستند و مثل سیم هستند بي كیفیتند.
براي اینكه متوجه مقاومت نخ بشوید یک گره كور در سي سانتي متری سر نخ بزنید و دو سر آن را دور دست خود بپیچید و تقه بزنید نخهاي بي كیفیت سریع پاره میشوند .
قلاب ماهیگیری (Fishing Hook)
به طور معمول قلاب ها را در 3 نوع تک شاخه، 2 شاخه و 3 شاخه طبقه بندی می نمایند. و دارای انواع پایه کوتاه ، پایه بلند ، و دریایی هستند باید قلاب خود را بسته به مکان ماهیگیری ( آب شیرین یا آب شور) تهیه نمایید. از قلاب های پایه کوتاه می توانید برای ماهی هایی مثل کپوراز قلاب های پایه بلند برای ماهی هایی مثل قزل آلا و ماهی های مهاجم استفاده نمود. در انتخاب قلاب هم سعی کنید سایز آن طوری باشد تا طعمه پوشیده شود و ماهی قلاب را نبیند.
سایر لوازم ماهیگیری
علاوه بر این موارد ذکر شده ، لوازم دیگری هم برای ماهیگیری لازم هست که در مقالات بعدی مفصل درباره آنها توضیح خواهیم داد و شامل انواع طعمه، شناور ، کیف یا جلد ماهیگیری، تور ماهیگیری ، هرزه گرد، زنگوله، طعمه پاش ، انواع ریسمان، سرب ماهیگیری و .... می باشد.
برای خرید انواع لوازم و ست های ماهیگیری به سایت کمپو مراجعه فرمایید. campo.ir |